MENY

guide til nyfødtfotografering

Alt du trenger å vite til din fotografering!

Kontakt meg

Velkommen

Dette er guiden for deg som er interessert i nyfødtfotografering.
Hvordan foregår det egentlig? Jeg har samlet en del erfaring gjennom årenes løp og gjennom kurser og workshops spesielt innrettet mot nyfødtfotografering. Dette for å kunne gi deg og din familie nydelige minner fra den første tiden i livet.

Her kommer noen nyttige punkter:

* Du tar kontakt og bestiller time. Dette gjøres gjerne allerede når du er rundt uke 20, eller senest 3 - 5 uker før termin kommer. Jo tidligere, jo større er sjansen for at det er ledig tid til deg. Fakturaen på selve fotograferingen vil bli sendt med forfall like før eller på termin.

*En dag eller to etter at babyen har kommet sender du meg beskjed om at den lille har kommet til verden og vi setter en dato for fotografering innen babyen er 14 dager. Mellom dag 6 og 12 er optimalt. Gi også beskjed om det er spesielle ønsker for fotograferingen i forhold til farger, hvem dere vil ha med etc.

*Etter fotograferingen setter vi opp en tid til bestillingstime. Da kommer dere tilbake og velger de bildene dere vil ha.

*Bildene dere har kjøpt blir fakturert og kan hentes etter 3 - 6 uker.

Les videre for den komplette guiden som vil gjøre fotograferingen din til en suksess.

Informasjon om fotograferingen

1. Før fotograferingen:
Dagen før fotograferingen anbefales det at mor holder seg unna kaffe, sterk mat og annen mat som kan fremkalle luft dersom hun ammer, eller gir morsmelk på annen måte.
Gi gjerne barnet et godt bad på kvelden med babyolje, og gi også babyen en god massasje med olje. Dette for å redusere flakete hud på fotograferingen. Dette kan oppstå likevel, men da har vi det beste utgangspunktet. Om du klarer å unngå skarpe negler på babyen i dagene før fotograferingen er det supert, da de små har en tendens til å klore seg selv.

2.Hjemme før fotograferingen:
Vi setter alltid opp fotograferingen tidlig på formiddagen. Kl 09 eller kl 10. Før den tid er det lurt å prøve å holde babyen litt våken hjemme. Dette for å gi bedre forutsetninger for god søvn under fotograferingen. Gi gjerne babyen mat like før dere drar hjemmefra og kle barnet i noe som er enkelt å ta av igjen og som ikke må dras over hodet. En pysj for eksempel. Pakk med dere rikelig med bleier og beregn godt med mat hvis mor ikke ammer. Selv om fotograferingen varer i ca 3 timer er det lurt å pakke med til 5. Ikke fordi barnet nødvendigvis er sultnere enn andre dager, men det er lett å bli tørst da det er varmt for babyen i studioet. Det er lurt å ta med en smokk, uavhengig av om barnet har brukt det før. Dette for å stilne suttebehovet mens dere er i studioet.

3. I studioet:
Når dere ankommer studioet tar dere med dere babyen i bilstolen inn til sofaområdet hvor dere sitter og slapper av i mens fotograferingen pågår. Jeg setter frem vann og kaffe, men det kan være lurt å ha med seg noe og spise hvis dere ønsker det.

Vi tar en liten prat og går igjennom hvis dere har tatt med dere noe. Hvis eldre søsken skal være med på fotograferingen så fotograferer vi gjerne de ganske tidlig i prosessen. Det beste er om de blir tatt med til barnehage eller skole mens resten av fotograferingen foregår, men om ikke det er praktisk mulig er de selvsagt hjertelig velkomne til å bli. Vi fotograferer hele familien, mor og far med den lille og enkeltpersoner sammen med den lille.

Babyen har til nå antagelig sovet i bilstolen og jeg setter i gang med fotograferingen. Avhengig av hvor mange som er med, så vil fotograferingen ta ca 3 timer. Dagsformen til babyen vil være avgjørende for hvor lang tid vi bruker.

Jeg har rekvisitter i studioet. Min stil er veldig enkel og naturlig. Babyen fotograferes svøpt inn i naturlige stoffer, naken og eventuelt i klær dere har tatt med. De fleste kommer til meg uten noe som helst, alt som brukes er fra mitt studio.

Babyen fotograferes gjerne i 3 - 5 ulike settinger, men alt avhenger av babyen. Det er ikke alle som vil ligge i ulike poseringer, det kan være at det er ubehagelig for dem i forhold til hvordan de har ligget i magen, at de har luft i magen eller en anstrengelse de har pådratt seg i fødsel.

Hvis det er storesøsken som skal være med så kan det være lurt om vi starter med den/de og at han/hun/de blir levert i bhg/skole etter vi er ferdige. Det er ofte det beste for storesøsken da det blir lenge å vente, og for babyen da det blir mere ro rundt resten av fotograferingen.

Jeg legger opp til disse bildene i tillegg til bilder av babyen:

- familien
- søsken og babyen
- mamma + partner + baby
- partner + baby
- mamma + baby

Om partner skal være med. Om ikke så er det lurt å ha med en annen voksen som kan ta med seg større søsken når de er ferdige. Om det ikke går så kan den/de selvsagt være der, ikke stress med det, men det er en anbefaling. Om dere ikke har andre barn eller ikke ønsker å ha de med så er det helt opp til dere. Mange foretrekker ro rundt den lille og utsetter søskenbilder til babyen har blitt så stor at den sitter selv.

Det er mange som føler seg ufreshe etter fødsel og tenker at de ikke orker å være med på bildene, men jeg har enda ikke hatt en eneste som har angret, og om det skulle være slik at dere ikke vil ha de bildene så velger dere rett og slett bare ikke de når dere i etterkant velger bilder.

Når det gjelder antrekk på familie så anbefaler jeg at dere går for en lys palett uten logoer/tekst og prangende mønstre da dette tar oppmerksomheten fra den som blir fotografert. Unngå gjerne helt kritthvitt, men gå for en dusere farge som krem/beige/lys grå. Når pappaen tar bilde alene med babyen er det fint uten noe på overkroppen om han er komfortabel med det eller en t-skjorte og mammaen kan gjerne ha en singlet eller låne et stoff i studioet som vi draperer over brystet. Til familiebildene anbefaler jeg at man er litt påkledd, men fortsatt gjerne lyse farger.

4. Bestillingstimen:
Ca 2 uker etter fotograferingen kommer dere tilbake til studioet for å få se og velge ut de bildene dere vil ha. Dere vil bli vist 15 - 25 bilder. Dere velger deres favoritter og jeg hjelper dere med hvilke som vil passe sammen, hva som vil gjøre seg på veggene deres, kanskje noe vil bli best i et album eller i andre former. Dette er ofte det som er mest spennende med hele prosessen.

Det er lurt å tenke igjennom hva du skal bruke bildene dine til før du kommer til timen din. Tenker dere å gi bort noen gaver, eller ønsker kanskje besteforeldre eller andre å bestille noe til seg selv? Det kan være vanskelig å bestille hvis de ikke er med, men en måte å løse det på er å ta i mot bestilling på en størrelse hvis det er forstørrelse de ønsker, så kan de velge ut selve bildet senere.

Erfaringsmessig er det best om dere ser dere ut et sted hjemme og henge opp bilder før dere kommer på bestillingstimen. Ta gjerne også mål. Det kan også være lurt å sende meg et bilde av plassen dere tenker å henge opp bilde på, da kan jeg ta det opp hos meg og vi kan se hvilken størrelse som passer best. Dette vil være til stor hjelp for å sikre at dere blir fornøyd med avgjørelsen deres. Se bildet under for å få en viss idé om hvordan de ulike størrelsene gjør seg over en sofa.

TIPS: det beste er om alle som tar avgjørelsen om hvilke bilder som skal bestilles er med på timen. Ha gjerne barnevakt til barna slik at dere får konsentrert dere helt og fullt om oppgaven.

Betalingsalternativer:
- faktura på hele beløpet med 10 dagers forfall.
- delbetaling via Svea finans. Rentefritt ved 6 måneders delbetaling, ellers mulig å velge opp til 36 måneders betaling. 

5. Produktene dine er klare!
Ca 3 - 5 uker etter bestillingstimen er produktene dine klare til å hentes. De kan sendes hvis du har valgt det. Veggbildene dine kommer med veggoppheng og er klare til å henges opp og dere kan beundre det fine dere har fått laget.

Bilder er en av de få tingene som får større verdi med tiden som går, den sikreste måten og bevare de på er å få de ut fra harddisken og opp på veggen. Vi vet ikke hvor lenge vi bruker de digitale formatene vi har i dag.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er vi sikret å få tid til fotografering innen 14 dager?

- Jeg setter opp termindatoen deres i kalenderen og blokkerer dager i 14 dager før og etter termin. På den måten har jeg alltid noen ledige datoer til deres nye familie.

Kan vi ha med andre familiemedlemmer på fotograferingen?

- Ja, det er klart! Ta med hvem dere vil, men jeg anbefaler at de personene drar etter at de er fotografert med babyen slik at resten av fotograferingen kan foregå så rolig som mulig.

Hva med hund?

- Ta med hunden!

Kan vi kjøpe digitale filer?

- dere får med lavoppløselige digitale kopier av alle bildene dere har laget noe av. Altså hvis dere f.eks. bestiller et album så får dere i tillegg alle bildene på en mobilapp som gir dere mulighet til å dele bilder på sosiale medier om dere ønsker det. Velger man innrammede forstørrelser eller print på mdf-plate får man med den printklare filen brukt til å lage produktet i tillegg.

Hva skal vi ha på oss?

- Når man kler på en gruppe er det lurt å tenke at klærne skal matche som om man kler på 1 person. Hold dere unna klær med knallfarger, store logoer, tekst, striper, bilder og prangende mønstre. Med mindre det er et poeng i seg selv at klærne skal være slik. Småmønstret går greit. Jeg anbefaler at dere går for en lys palett, gjerne ikke helt kritthvitt, men duse farger som går godt til hverandre. Pasteller og støvete farger samt brente farger kan gjerne velges.

Hva koster det?

Prisen for nyfødtfotografering er 1750 kr. For fotografering i helger kommer det et tillegg på 500 kr.

Kan du komme hjem til oss?

Ja, det kan jeg. Vit at de bildene du har sett i min portefølje i hovedsak er tatt i mitt studio, jeg kan ikke garantere for det samme resultatet ute på location. Jeg har aldri hatt en klage på dette, det kan være forskjellige årsaker til at man ønsker fotografering hjemme. Enten fordi man vil ha en mer "lifestyle"-stil på bildene eller fordi man har flerlinger eller andre årsaker. Det tilkommer et tillegg på 500 kr i Oslo/Akershus. Eventuelle parkerings- og bomkostnader kommer utenom.


CLOSE MENU